SóBors - napi top

  • 1. Friss és roppanós répasaláta mogyoróval és paradicsommal Elég sok megdöbbentő dolog van ebben az ételben - a répa, a csili, a mogyoró és az édes-savanyú öntet -, mégis annyira jól passzolnak az elemek, hogy a salátarepertoár állandó szereplőjévé vált már az első pillanattól. A répa nem csípős, u...

SóBors - friss

  • 09:01 Friss és roppanós répasaláta mogyoróval és paradicsommal Elég sok megdöbbentő dolog van ebben az ételben - a répa, a csili, a mogyoró és az édes-savanyú öntet -, mégis annyira jól passzolnak az elemek, hogy a salátarepertoár állandó szereplőjévé vált már az első pillanattól. A répa nem csípős, u...
  • 2019.03.20
  • 08:56 Omlós Hámán-táska - A legvidámabb zsidó ünnep étele A Hámán-táska a Purim, a legvidámabb zsidó ünnep étele. Ekkor ünneplik a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülését. Ezt az időszámítás kezdete előtt 450. körül történt eseményt Eszter könyve örökíti meg. A purim név a „sorsvet...
  • 2019.03.16
  • 07:35 Az orosz klasszikus, hal a bundában - Reszelt krumpli, főtt tojás és cékla között pihen Eltelt egy kis idő, mire megtaláltam, hogy ennek a receptnek mi az igazi neve. Sok évvel ezelőtt vettem részt egy orosz tematikájú főzőkurzuson. Rengetegféle fogást készítettünk, köztük ezt a halas, céklás krumplis rakottas ételt, amely a h...
  • 2019.03.15
  • 08:31 Így készül az eredeti, libazsíros zsidótojás - Nagymamám receptje alapján A zsidótojás vagy más néven a lengyeltojás az az étel, amit nem készítenek egyformán két háztartásban. Szinte mindenki ismeri, de mindenki másképp tudja és adja tovább generációról generációra a receptet.  Én a nagymamámtól tanultam.  Nagy...
  • 2019.03.14
  • 11:30 A békebeli rizskoch diétás változata: bulgurból is nagyon finom Nem tudom, ki hogy van vele, nekem a rizskochról a nagymamám arca ugrik be. Nem telt el olyan hét, hogy ne csinált volna. Ő mazsola nélkül készítette, mert tudta, hogy finoman szólva sem vagyok barátságban az aszalt szőlőszemekkel, és lek...
  • 10:32 Villámgyors mandulás ropogtatnivaló - Liszt alig, mandula annál több kerül bele Bár a különféle kekszreceptekkel Dunát lehet rekeszteni, mégis minden új fajtára felkapom a fejem. A kekszekben az a jó, hogy viszonylag gyorsan elkészülnek, nehéz őket elrontani, és egy gyors reggelinek tejjel vagy gyümölcslével, de délutá...
  • 08:23 Szaftos, fűszeres rakott kel - Extra tejföllel a legjobb A rakott kel az az étel, amiért imádok kifőzdékbe járni. Pedig szegény kelkáposzta méltatlan helyen szerepel a háztartásomban, ezt az egyetlen változatot szeretem belőle, de ezt nagyon.  Gyerekkoromban konkrétan a világból ki lehetett kerg...
  • 2019.03.10
  • 08:07 Selymes, édes kókuszkávé - Jégkockával, de forrón is tökéletes A krémes kókuszkávé alapja a kókusztej, amelyből egy sűrű, édes szirupot kell készíteni. Ezt a selymes, fűszeres, édes italt jegeskávéként szokták kínálni, de hűvös időben melegen is fogyaszthatjuk.  Sűrűbb, zsírosabb kókusztejre van szüks...
  • 2019.03.06
  • 09:52 Mindjárt itt a jó idő, de addig is kóstold meg ezt a finom, téli sangriát Sangriát nem csak a nyári hőségben érdemes inni, szezonális gyümölcsökből készítve tökéletes koktél lehet belőle hűvösebb időre. Kétféle alma, klementin és vörösáfonya kerül bele, a frissességről pedig a rozmaring gondoskodik.  A gránátalm...
  • 08:53 Csupa csoki brownie-keksz: kívül ropog, belül krémes Sokak kedvencét, a brownie-t most aprósütemény formájában hoztuk el nektek - tökéletes vendégváró, mindenkinek jutni fog a kívül ropogós, belül krémes kekszekből. Az, hogy ez a sütemény csokoládéban gazdag, enyhe kifejezés - 340 gramm étcs...
  • 2019.03.05
  • 08:00 Remegős, szilvalekvárral töltött gőzgombóc - Nem véletlenül a hütték slágere Az első síelésem alkalmával, amikor az idő nagy részét a sípálya helyett a hüttében töltöttem, alkalmam volt végigkóstolni a menüsort. A forralt boron kívül igazán csak a Kaiserschmarn és a gőzgombóc okozott gasztronómiai örömet. Az egyik...
  • 2019.03.04
  • 12:08 Bólyi túrós avagy a lusta asszony rétese - Öt perc az összeállítása Imádom a túrós süteményeket, boldogan próbálok ki új recepteket. Bármilyet eszem, az az érzésem, hogy egészséges finomságot teszek az asztalra, még akkor is, ha az adott édesség tele van cukorral.  A bólyi túrós ráadásul olyan egyszerű és g...
  • 2019.03.03
  • 07:37 Fűszeres, forralt cider - Mindenképp próbáld ki, amíg tart a tél Biztos vagyok benne, hogy nincs vagy alig van olyan ember, aki még nem ivott cidert. Aki egyszer megkóstolja, biztosan megszereti, nem véletlen, hogy több éve töretlen népszerűségnek örvend ez az almából készült, enyhén alkoholos, kellemese...
  • 06:46 Vajpuha zúzapörkölt sűrű szafttal - A pörkölt isteni finom mostohagyereke Külföldi egyetemista éveim alatt nem mindig volt pénzem színhúst venni, de vágytam valami pörköltes, szaftos ételre. Tanácstalanul álldogáltam a húspult előtt, és már majdnem lemondtam az aznapi húsadagról, amikor a barátom megkérdezte, hog...
  • 2019.03.02
  • 10:46 Porcukorral vastagon megszórt vaníliás kifli - Egy tepsivel sosem elég Anyukám nem nagyon süt. Ő azt állítja, hogy nem tud, de szerintem csak nem szeret. Bármit megfőz, de sütni ne kelljen. Egyik nap, amikor találkoztunk, büszkén mutatott egy doboz süteményt "én sütöttem" felkiáltással. Kinyitottam, és porcuko...
  • 2019.03.01
  • 10:11 Nagyanyám szalagos fánkja: egy örökké tartó szerelem bizonyítéka Nálunk is a farsangi időszakban készül a szalagos fánk. Ahogy az általában lenni szokott, ha édességről van szó, a Nagyapám keze van a dologban. Minden év februárjában leadja a rendelést, Nagyanyám pedig nekilát annak ellenére, hogy tudja, ...
  • 2019.02.27
  • 10:11 Olaszos paradicsomleves tortellinivel A lasagne-hoz hasonlóan tortelliniből is lehet levest készíteni. Bár a töltött tészta önmagában is szuper fogás, levesbe is zseniális. Használhatunk levesbetétként ricottás, húsos, zöldséges tortellinit, amilyet csak szeretnénk.  A leves a...
  • 08:07 Habkönnyű és selymes csokoládémousse - Nem is olyan nehéz elkészíteni Egyik csokoládés desszert sem jobb a könnyű, habos mousse-nál. Egyszerű az összeállítása, kevés alapanyag kell hozzá, ahhoz kell csak akaraterő, hogy megvárjuk, amíg kihűl a hűtőben.  Vannak bonyolultabb és egyszerűbb, gyorsabb és lassabb ...
  • 2019.02.26
  • 09:44 Egyszerre ropogós és zsenge: próbáld ki a pak choit, a Távol-Kelet salátáját A pak-choi olyan a Távol-Keletnek, mint nekünk a fejes saláta vagy a spenót, ez a mindennapi zöldjük, az állandó kiegészítő, ami szinte mindenhez jól megy. Most a kőbányai piacon találtam egy nagy csomaggal, de egyre többfelé lehet kapni. ...
  • 08:31 Ropogós, fahéjas spanyol fánk – Készíts te is churrost A churros égetett tésztából készülő spanyol édesség, amit fahéjas cukorban meghempergetve, csokoládéöntettel szokás kínálni. A churros tésztája a képviselőfánkhoz vagy a profiterolhoz hasonlít, csak ezt olajban sütik ki. Kétféle változata ...
  • 2019.02.24
  • 10:29 Omlós, édes, ragacsos sült oldalas - Így lesz tökéletes Nagyon nem mindegy, hogyan sül meg egy darab oldalas, mert amennyire csodálatos, omlós, ízes tud lenni, annyira könnyű belőle száraz, rágós szomorúságot készíteni. Az én módszerem nem gyors, de atombiztos. Ez a csontos, zsíros húsdarab tal...
  • 07:24 Roppanós rántott jalapeno sajtkrémmel töltve – Tökéletes vendégváró Ez a csípős, sajtkrémes különlegesség egy jó buli elmaradhatatlan tartozéka. Zseniális és ötletes vendégváró, amivel biztosan le fogjátok nyűgözni a rokonokat és a barátokat.  Bár a panírozás része időigényes, a paprikák sütése maximum 1-2...
  • 2019.02.23
  • 08:30 Pikáns pácolt lencse: köretnek, de magában is isteni Nagyon komolyan vettem a bolygó-diéta előrejelzéseit, és egyre többet főzök csicseriborsót és lencsét is, ha már úgy tűnik, lassan teljesen át kell rendezni a táplálkozásunkat, és sokkal többet kellene ennünk hüvelyesekből, mint húsokból. ...
  • 2019.02.20
  • 09:59 30 perces, citromos csirkemell - Pikáns és gyorsan elkészül Szerencsére egyre többet látok kezeletlen héjú citromokat a boltokban, ilyenkor mindig veszek egy csomót, annyira megörülök a lehetőségnek, hogy héjastul beletehetem mindenbe, amibe csak illik. De most még a süteményeken, teákon, limonádék...
  • 07:56 Az igazi ramen elkészítéséhez kell egy kis megszállottság, de megéri Három nap, sok türelem, zen, nyugodt szemlélődés kell a valódi világot hódító ramen leves házi elkészítéséhez, de tényleg megéri, mert nem csak, hogy ez lesz életünk egyik legjobb levese, de rengeteget lehet belőle tanulni.  A ramen sok mi...
  • 2019.02.18
  • 09:42 Sütőtök-gnocchi ricottával - Ha meguntad a krumplis verziót A világ egyik legjobb körete a gnocchi - de nemcsak burgonyából, hanem az édeskés sütőtökből is elkészíthető. A tök mellé egy kis ricotta kerül, ami a krémes állagról gondoskodik. A sütőtökös gnocchit egyszerűbb elkészíteni, mint a krumpli...
  • 07:56 Létezik olyan pizza, ami nem hizlal? Igen, ha tojásból készítjük Ha szeretnénk egy diétás, finom reggelit készíteni, akkor a pizzaomlett a tökéletes választás. Lényegében egy könnyed, tojásos omlettről van szó, amit tetszőleges feltéttel megpakolunk, majd a sütőben kisütünk.  Egy omlett összeállítása ne...
  • 2019.02.17
  • 10:16 Sűrű lasagne leves - Hihetetlenül hangzik, de elképesztően finom A lasagne nem csak főétel lehet - kicsit több lével, belefőtt tésztával, ricottás-sajtos feltéttel az egyik legszuperebb leves a világon. Jóval kevesebb idő elkészíteni, mint egy lasagnét, ízeiben mégis visszaadja sokak kedvencét.  A leves...
  • 2019.02.15
  • 12:26 A tökéletes fahéjas csiga a nagymama receptje alapján A fahéjas csiga sokak kedvence, mégis kevesen mernek nekiállni - pedig egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogyan azt gondolják. Egy egyszerű kelt tészta és fahéjas cukor kell csak hozzá, úgyhogy bátran készítsék el a kételkedők ezt a rec...
  • 10:27 Szaftos céklapogácsa finom fűszerekkel - Húsmentesen is lehet finom a burger Elképesztően izgalmas a feta sós és a cékla édeskés ízének a találkozása, másrészt egy nagyon egészséges ételről van szó, amit hamburgerben és önmagában is érdemes fogyasztani.  A fetás céklaburgert nagyon gyorsan és nagyon könnyen el lehe...
  • 2019.02.14
  • 08:17 Egyszerű narancsos piskóta ragacsos narancssziruppal Még tavaszig tart a narancs szezonja, úgyhogy ilyenkor érdemes valamilyen finomságot készíteni belőle. A narancs, amellett, hogy ínycsiklandozó, tele van C-vitaminnal, úgyhogy influenzaszezonban duplán is megéri venni belőle. Omlós, naranc...
  • 2019.02.13
  • 08:31 Az alaplé nem egy leves - Ez pedig egy vega verzió Egyre többször halljuk, hogy alaplé nélkül nem érdemes konyhát vinni, főzni, élni, na de mi is az az alaplé, miért fontos és hogyan készül a húsmentes verzió? Az alaplé egy olyan visszafogottan ízes lé, amely arra szolgál, hogy levesek, sz...
  • 2019.02.12
  • 11:52 Ha kell egy kis szuperzöld: zöldborsó krémleves fetával és citrommal Amikor már minden íztelen, és ugyan kapni uborkát, paradicsomot, de minek, mert olyan, mint a víz, akkor csak egy legény marad talpon, ez pedig a fagyasztott zöldborsó. Ő a mi mentsvárunk, mert nem tudni, hogyan csinálja, de őrült ügyesen m...
  • 2019.02.09
  • 10:50 Így készül a semmihez nem hasonlítható dödölle Dödölle, ganca, gánica, megint egy olyan egyszerű, régi, olcsó étel, ami egyszerűsége ellenére sok időt, energiát, erőt, rengeteg mosatlan edényt és türelmet igényel. Most szólok: csak akkor állj neki, ha valakit tényleg boldoggá akarsz ten...
  • 07:50 Hogyan lesz a tejfölös túróból önálló fogás? Bizony, lehetséges Gyerekkorunkban gyakran volt az asztalon hideg vacsorák mellett, csak úgy, tejfölös túró, lehetett édesen is enni, vagy sósan, de azt nem gondoltam, hogy ez egy recept.  Azt pedig pláne nem gondoltam, hogy egy svéd gasztroblogon fogok talá...
  • 2019.02.08
  • 11:43 Csicseriborsós, fűszeres curry, amiből nem hiányzik a hús Az indiai curryk voltaképp olyasmik, mint a mi főzelékeink, csak sokkal összetettebb az ízviláguk, több bennük a fűszer és ezért nagyon hamar rájuk lehet kapni, nálunk egyre többet tűnnek fel és egyre nagyobb a népszerűségük is. Sokáig has...
  • 08:35 Tépett, cafatos, omlós-ropogós csirke - Így készül a pulled chicken A pulled pork az egyik legzseniálisabb recept, amit disznóhúsból készíteni lehet, de elég időigényes és viszonylag nehezen kiszámítható. Néha négy, néha hat óra is kell neki, ezért jó, ha van ugyanennek a technológiának egy gyorsított válto...
  • 2019.02.07
  • 11:34 Zamatos pácolt lila hagyma - 5 perc alatt elkészül Nem véletlen, hogy koreai kimcsin, savanyú káposztákon, céklán is ehhez hasonló megoldásokon élünk. Lassan eljutunk a télnek abba a szakaszába, amikor már sírunk egy kis friss színért és ízért. Mivel még elég sokáig kell kibírni, további pó...
  • 07:56 Mi a könnyű, nagyon ropogós falafel titka? A falafel különlegességnek számít, olyasminek, amiért étterembe kell menni, pedig otthon is nagyon egyszerű összedobni, ráadásul olcsó és még viszonylag egészséges is, sőt, úgy látszik, egyáltalán nem csak vegáknak adható el sikerrel. Még ...
  • 2019.02.06
  • 09:47 A tökéletes avokádókrém titka - Hogy lesz gyorsan puha a gyümölcs? Az igazán finom, krémes, ízes avokádókrémhez elsősorban finom avokádóra lenne szükség, ezt az akadályt pedig annak ellenére, hogy minden boltban kapható, egyáltalán nem könnyű dolog meglépni. Az avokádó messziről jön, éretlenül szedik le, ...
  • 08:00 Kelkáposzta főzelék finoman - Bizony, így is el lehet készíteni Nem minden klasszikus ételhez gondolom, hogy hozzá kéne nyúlni, de vannak olyan fogások, amikkel muszáj kezdeni valamit, változtatni kell rajta, mert úgy, ahogyan gyerekkorunkban készült, egyszerűen nem vállalhatók. Ilyen a kelkáposzta főz...
  • 2019.02.05
  • 09:41 A tökéletes házi sós perecnek egy titka van A gyerekek nem csak szeretik, mármint nem csak enni szeretik nagyon a perecet, hanem elkészíteni is. Nincs nagyobb buli a hosszú kígyók tenyérrel hengergetésénél és a perec tekergetésénél.  Megenni pedig nem csak a gyerekek szeretik, hanem...
  • 2019.02.03
  • 09:29 Amikor a melegszendvics puccos nevet kap: Croque Monsieur Polcz Alaine szakácskönyvében adja azt a remek tippet, hogy a maradék levest szervírozzuk új betéttel, átnevezve másnap, és senki nem fogja észrevenni a cselt. Körülbelül ilyesmiről van szó ennél a francia melegszendvicsnél is, mégis érdeme...
  • 06:32 Tarte tatin: a földkerekség legfinomabb almatortája Nehéz eldönteni, hogy mi teszi olyan különlegessé: a puszta összetevői, a karamellás alma és az omlós tészta vagy a technológiai bravúr, amivel készül, mindenesetre ez a legkülönlegesebb almatorta, amivel valaha találkoztam. Azt hiszem, tu...
  • 2019.02.01
  • 09:39 Fánkszezonban a sietősök és lusták mentsvára a csöröge Szezonban muszáj fánkot sütni akkor is, ha macerás, ha minden olajszagú lesz és akkor is, ha aztán az egész társaság csak fetrengeni bír a kajakómától. A szertartás a fontos, és úgyis csak évente egyszer kell. A csöröge nemcsak a legklassz...
  • 2019.01.31
  • 10:15 Illatos szicíliai narancssaláta: a citrusok sósan is csodálatosak Ebben az édes-savanykás-csípős-sós salátában is érvényesül az olasz minimalizmus, amit úgy szeretek. Nem több, mint három domináns alapanyag egy tányéron. Na de az a három olyan, amit nem szoktunk meg együtt. A lila hagyma és az olajbogyó ...
  • 2019.01.30
  • 09:40 A tökéletes croissant receptje a kedvenc francia gasztrovloggeremtől Mikor szánjuk rá magunkat a croissant készítésére, ha nem éppen a Croissant Day-en? Nem egyszerű és nem is gyors feladat, de megéri a fáradozást: éppen olyan lesz, mintha egy francia pékségből léptünk volna ki, kívül ropogós, belül foszlós....
  • 2019.01.29
  • 12:17 10 perces spagetti ropogós morzsával: a szegények étele volt, de nagyon finom Az olasz szegény konyha receptjei a legjobbak, ilyen lesz ez is, amihez a maradék, kiszáradt kenyeret lehet úgy hasznosítani, hogy közben valami csodálatos jön létre. Ez az étel is éppen annyi idő alatt készül el, amíg a tészta kifő, tipik...
  • 07:46 Házi tortilla tekercs ebédre: minden benne van, amire szüksége van a testnek A munkahelyi ebédnek nem kell mindig melegnek lennie, ahogy azt már korábban megírtuk. De akkor mi legyen, ha nincs kedvünk a szendvicshez, félünk, hogy nem lakunk jól, de azt is szeretnénk, hogy finom legyen és egészséges? Az egyik tökéle...
  • 2019.01.28
  • 10:24 Mennyei almás-fahéjas muffin: pite helyett gyors megoldás Az alma-fahéj kombináció nem csak pitében jó - muffinban is legalább annyira finom, ráadásul sokkal kevesebb munka van vele.  Mivel nagyszüleimnek rengeteg almafájuk van, minden évben számtalan házi alma sorakozik a pincében. Próbálunk min...
  • 2019.01.27
  • 07:00 Férfi a konyhában: selymes mézes-mustáros csirkemell Nagyon sokan panaszkodnak arra, hogy a pasijuk egy tésztát sem tud vagy hajlandó kifőzni a konyhában. Érdemes lenne pedig próbálkozniuk: szerintem azért jó dolog a férfi a tűzhely mellett, mert mindent másképp fognak fel, mint mi nők, és eb...
  • 2019.01.26
  • 10:54 A legegyszerűbb és leggyorsabb túrófánk - Kezdőknek is ajánljuk Közeledik a fánkszezon, és ha nem szeretnénk bevállalni a szalagos fánkot - annak az amúgy elég élvezetes, de időigényes nyújtási, szaggatási, formázási munkálataival együtt, no meg a kockázattal, hogy összeesik -, akkor ez a tökéletes verz...
  • 2019.01.24
  • 12:01 Szuperegészséges hordozható reggeli a házi müzliszelet Az egyik leghasznosabb, legokosabb étel a világon a müzli vagy granolaszelet, ezzel mi is egyet értünk, ezért még egy receptet is adunk a házi verzió elkészítéséhez, ami finomabb, olcsóbb és sokkal táplálóbb, mint a bolti. A müzliszelet eg...
  • 09:54 Ha meguntad a sima káposztát, így készíts fűszeres koreai kimcsit A kimchi a savanyúságok savanyúsága, a tökéletes erjesztett zöldség, amire az első kóstolás után újra meg újra visszagondol az ember, és legszívesebben mindenhez enné. Ez a koreai, csípős, erjesztett kel sok fűszerrel készül. Tudja mindazt...
  • 2019.01.22
  • 07:39 Miből áll össze az ideális körözött? Ezekkel az arányokkal lesz a legfinomabb Lehet körözöttnek hívni azt, ami egyszerűen tehéntúróból készül? Ha a keverék az ideál, akkor mi a tökéletes arány? Fokhagyma mehet bele vagy éppen szentségtörés? Ezer kérdés szakítja szét a körözött imádókat, nem is tudunk igazságot tenni....
  • 2019.01.21
  • 12:25 Az olaszok válasza a bablevesre: pasta e fagioli A bablevest, különösen, ha így készül, sok füstölt hússal és nokedlivel, mindenki szereti. Ez egy nehéz, súlyos étel, olyasmi, ami után már nem nagyon fér el egy rántott hús krumplipürével. Az olaszoknak is van bablevese, majd pont az ne l...
  • 10:06 Zabpelyhes, magos ropogós: ha rágcsálnál valami egészségeset Nassolni nyilván rossz dolog, és bármit nassolunk, az egészségtelen. ahogy azt sem hisszük már el, hogy létezik bármilyen étel, ami nem hizlal. De talán azért mégis van értelme legalább annak, ha valódi tápértéket rágcsálunk, ha ránk tör a ...
  • 2019.01.20
  • 10:18 Kívül sült, belül habos, vaníliától és citromtól illatos rizskoch A rizsfelfújt olyan nekünk, mint a túrógombóc, minden generáció odáig van érte, én készíteni ugyanúgy imádom, mint megenni, még akkor is, ha főzős-sütős kétfázisú elkészítési módja kissé időigényes. A baj csak az, hogy a tejberizst is anny...
  • 09:17 A 10 legjobb sajtos recept, amit vétek lenne kihagyni Az amerikaiak imádnak mindent megünnepelni, ma van náluk a Cheese Lovers Day, vagyis a sajtimádók napja! Én teljes mértékben ebbe a csoportba sorolom magamat, úgyhogy ma mindenképpen elkészítek egyet ezek közül a receptek közül.  Erre a na...
  • 2019.01.19
  • 10:51 Japán cézár saláta ropogós lazactepertővel - Ez a változat is nagyon finom Ez a recept bár sok összetevőből áll, egyáltalán nem bonyolult. A japán konyha jellegzetes ízei köszönnek vissza Maki Stevenson, hazánk népszerű japán séfjének receptjéből.   Három elemből áll össze a recept: az öntetből, a salátából és a ...
  • 07:13 A legjobb szaftos, gazdag, krémes lasagne Bár lasagnét szinte bármilyen szósszal lehet készíteni, a prototipikus lasagne nálunk mindig raguval sül, azaz húsos, ezen változtatni lehetetlen. És bár az olasz konyha egyik legnagyobb tisztelője vagyok, némiképp máshogy készítem, mint az...
  • 2019.01.18
  • 07:32 Csokis tiramisu pohárban – Ha elegáns, de egyszerű édességre vágysz A tiramisu krémes és csodás édesség, aminek most a csokoládés, pohárdesszertes verzióját mutatom meg.   Az emberek a kávéfogyasztás szempontjából két táborba sorolhatóak be: vannak, akik imádják a kávét és vannak, akik utálják. Mindkettő t...
  • 2019.01.17
  • 12:10 Az alufóliában sült cékla salátában, naranccsal jó nagyon A telet nem lehet átvészelni sütőtök és cékla nélkül, én legalábbis biztosan nem tudnám. Ezek a zöldségek tartanak életben, nem csak mély ízük de élénk, vidám színeik miatt is. Áradoztam már arról, mennyire szeretem nyersen a céklát, és mé...
  • 2019.01.16
  • 10:04 20 perces tonhalas-paradicsomos tészta - Akár reggel is megfőzheted Ha se időnk, se kedvünk nincs a tűzhely mellett állni, akkor tökéletes választás lehet ez a 20 perc alatt készülő tonhalas-paradicsomos tészta.  Ez most egy olaszos, paradicsomos-olívabogyós változat, amelyet legtöbbször spagetti- vagy pen...
  • 2019.01.15
  • 07:37 Gombapörkölt helyett: vörösboros, aszalt paradicsomos gombaragu A gomba nemcsak tápértéke miatt a lehető legjobb megoldás, ha éppen nem akarunk húst enni: állagában és sokoldalú természete miatt is felér sok húsfélével. De itthon szinte csak rántva látjuk az étlapon, másképp elképzelhetetlen, pedig gri...
  • 2019.01.14
  • 19:08 Az olaszok így készítik a csirkepörköltet: leomlik a hús a csontról Nagybátyám mutatott rá arra, hogy nem csak rántott csirke és csirkepörkölt létezik a világon - ezerféleképpen el lehet készíteni ezt a nagyszerű alapanyagot, de kétség kívül az egyik legjobb módja a cacciatore.  A recept eredetileg Jamie O...
  • 11:49 Hogyan készítik a finnek a töltött káposztát? Kipróbáltuk és imádtuk Ilyenkor nyer valódi értelmet a közösségi média: egy januári estén, mikor épp töltött káposztát készültem gyártani, egy Finnországban élő barátnőm arról posztolt, hogy éppen autentikus finn töltött káposztát készít finn férjének. Ő ugyan r...
  • 07:36 Mákba gurított túrógombóc: ez a változat is isteni Már korábban megírtam, hogy a családom túrógombócfüggő, és hogy nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el ebből az ételből itthon. Nem mondom, hogy meguntam, mert ez képtelenség, de amikor  megláttam a kamrában a mákmaradékot, akkor fény gyúlt...
  • 2019.01.12
  • 08:41 Roppanós réteg kívülről, nyúlós sajt belülről: a tökéletes mozzarellarúd receptje A rántott sajt, azon belül a rántott mozzarella az egyik nagy kedvencem. Isteni, nyúlós, forró sajt és ropogós, fűszeres bunda - ennél tökéletesebb nem is kell.  A panírozáshoz használt liszt, tojás, morzsa mennyisége körülbelüli érték, a ...
  • 07:35 Amikor a tojás elegáns: így készül a tökéletes omlett A tojást minden formájában szeretjük, de a legelegánsabb alakja mégiscsak a francia omlett. Ez a palacsintaformájú rántotta elképesztően jól néz ki, mégsem nagy ördöngősség összerakni. Julia Childot talán már nem csak az ismeri, aki a Juli...
  • 2019.01.11
  • 12:31 A brokkoli-tócsni finom és karcsúsít is – Gyors, egyszerű, olcsó Finom, gyorsan megvan és elképesztően egyszerű - ebédre vagy vacsorára is tökéletes választás a brokkoliból készült tócsni. Készítsünk mellé egy laza joghurtos mártogatóst vagy csak tegyünk mellé tejfölt, egyszerű, de nagyszerű fogás.  A c...
  • 08:18 A menzán utáltuk, pedig isteni is lehet a tojásleves Paprikás, savanykás víz, amiben rongyos tojás darabkák úszkálnak - valahogy így él emlékeimben a sulis menzán megszokott tojásleves. Érthetetlen módon a gyerekeim annyira szeretik, hogy egy napon váratlanul éppen ezt kívántak ebédre. Muszá...
  • 2019.01.10
  • 10:02 Vaníliapudingos tejberizs: krémes, édes, olcsó desszert A tejberizs sokak kedvence. Alapjáraton, teljesen üresen is isteni finom, de vaníliapudinggal felturbózva igazán különleges desszert lesz belőle. Szezonális gyümölcsökkel, fahéjjal, csokiforgáccsal díszíthetjük, de a'la nature is tökéletes....
  • 07:55 Édes kókuszcsók roppanós csokoládétalppal – Mennyei kényeztetés Puha, omlós belül, ropogós kívül, roppanós alul - ilyen a tökéletes kókuszcsók. Nincs hozzá szükség semmilyen extra összetevőre, ráadásul gluténmentes, úgyhogy a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. A kókuszcsókhoz csak három hozzáva...
  • 2019.01.09
  • 10:19 Japán rántott hús, ami után a magyarok is megnyalják mind a tíz ujjukat A japán rántott hús miso szósszal, eredeti nevén Miso Kushi Katsu, egy isteni finom fogás, amelynek receptjét hazánk egyik legismertebb japán séfje, Maki Stevenson küldte el nekünk.   A japán rántott hús különlegessége abban rejlik, hogy n...
  • 08:15 Villámgyors fokhagymaszószos penne – Pénztárcabarát recept Szuper egyszerű és elképesztően krémes pennés recept, amit a fokhagyma és a petrezselyem tesz teljessé. Isteni finom önmagában, de tehetünk bele csirkemellfilét is.  Imádom a tésztaételeket, különösképpen a gyors recepteket, úgyhogy hamar ...
  • 2019.01.08
  • 08:17 Rántotta tojás nélkül: nem csak a vegánokat fogja elvarázsolni Ezer és egy videót és receptet láttam már a tofurántottáról, de sokáig nem gondoltam arra, hogy elkészítsem, mivel se vegán, se vega nem vagyok. Azonban sok olyan visszajelzést hallottam, hogy annyira finom ez az étel, hogy azoknak is megér...
  • 2019.01.07
  • 10:02 Ropogós BBQ csirkeszárnyak, ha csípőset és édeset ennél egyszerre Amilyen bonyolultnak hangzik, annyira egyszerű ez a recept, kezdőknek is bátran ajánlom. Két tökéletes elem ötvöződik benne: a ropogósra sült csirkeszárnyak és a zseniális BBQ szósz.  A csirkeszárnyak nem olajban sülnek, hanem tepsiben, íg...
  • 07:17 Banános tejeskávé, ha szeretnéd még jobban felpörgetni a reggeleket Ezzel a meleg tejeskávéval egészen biztosan jól fog indulni a leghidegebb, legszürkébb nap is. Forró, édes, banános és isteni finom - ennél jobb napindítóra nincs is szükség.  A banán mellé egy kis fahéj kerül a kávéba, de szerecsendiót, g...
  • 2019.01.06
  • 09:15 Baconből is lehet lekvárt csinálni: hangzásra fura, de megkóstolva isteni Ha eddig nem tudtad, mit tegyél a kenyeredre, hamburgeredre, pitádra, akkor nem kell tovább gondolkoznod, bátran állj neki ennek a végtelenül egyszerű és elképesztően finom bacondzsemnek! Reggelire tükörtojáshoz, ebédre hamburgerhez vagy v...
  • 07:15 Ilyen a tökéletes csokifondant - Bernáth József receptje mindig beválik Nemrég egy sajtóeseményen jártunk, ahol Bernáth József séffel főzhettünk együtt. Amellett, hogy hatalmas élmény volt a közös konyhai munka, még szuper ötleteket is kaptunk, illetve megörvendeztetett bennünket a séf a tökéletes csokifondant ...
  • 2019.01.05
  • 09:18 Egyszerű, krémes parmezános rizottó, ha gyorsan szeretnénk különlegesen finomat Sokan nem mernek nekiállni a rizottókészítésnek, pedig nem olyan bonyolult, mint ahogyan gondolják. Ha odafigyelünk a folyadékpótlásra és folyamatosan kevergetjük, akkor egy lágy, krémes rizottót fogunk kapni a főzés végén. Egyszer már vol...
  • 08:19 A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik Ahogyan sok más receptet, ezt is édesapámtól tanultam. Tökéletes ez a chilis bab, fűszeres, csípős, kicsit édes és telis-tele van hússal, babbal és kukoricával. Nagyon egyszerű recept, sok dolgunk nincs vele, éppen csak annyi, hogy hagyjuk ...
  • 2019.01.04
  • 09:37 Icipici Sacher-sütemény: amilyen cuki, olyan finom Két évvel ezelőtt készítettem el először ezt a süteményt - azóta minden évben el kell.  Édesapám és bátyám kedvence lett, úgyhogy tavaly és idén is megsütöttem már karácsonyra, de persze máskor is finom.  Ízében Sacher-torta, külalakjában ...
  • 07:47 Cheddar sajttal felturbózott, extra ropogós krumpligolyó Bacon, olvadó sajt, puha krumplipüré - ezt veszi körbe a ropogós, parmezán sajttal felturbózott panko morzsa. Egy szuper egyszerű és gyors étel, amely még maradékfelhasználó recept is egyben.  A krumpligolyó alapját a krumplipüré adja, az ...
  • 2019.01.03
  • 10:23 Így készül a selymes besamel-mártás: ezeket az alapszabályokat kell betartani Elsőre ijesztőnek tűnik, becsomósodik, túl sűrű vagy túl híg lesz, de hamar bele lehet jönni, és amikor sikerül elérni a tökéletes állagot, ezerféleképpen felhasználható alapmártás lesz belőle. Besamel mártás - vagy más néven fehér szósz -...
  • 2019.01.02
  • 11:41 Mennybe mennek a maradékok: így készíts karcsúsító Buddha tálat Vége az ünnepi habzsolásnak, a zsír-és cukortúltöltésnek, jönnek az újévi fogadalmak és a dolgos hétköznapok. Ilyenkor mind nekiállunk koplalni, aminek semmi értelme. Inkább valami átvezetésre van szükség, fokozatosan visszaállni a normáli...
  • 2019.01.01
  • 08:34 Isteni lencsesaláta maradékból: erőt ad az új évre - Meg persze pénzt is Nem megszokott lencsesaláta-recept, de mindenképpen megéri kipróbálni. Oregánó, petrezselyem, zöldhagyma és olívabogyó is kerül a lencse mellé, azonban ez a szokatlan párosítás több mint jó. A lencsét balzsamecetes-citromleves öntetben mar...
  • 07:20 Paradicsomos detox leves: tele antioxidánsokkal Ez a leves egészen biztosan energiával tölt fel egy fárasztó nap után. Valódi vitaminbomba, ötvözi a mediterrán és az indiai ízeket, de közben végtelenül egyszerű és alig kell bele valami. Ha túlzásba vittük este a bulizást, ez a leves akko...
  • 06:31 Préri osztriga: kicsit bizarr, de pillanatok alatt elűzi a másnaposságot Nigella Lawson stílusát mindig imádtam, ahogy ironikus színészkedéssel történetet körít a receptjeihez. Örökre beégett az agyamba a kép, ahogy tettetett másnapossággal előtámolyog, beleüt egy nyers tojást egy koktélos pohárba, tesz hozzá ez...
  • 2018.12.31
  • 09:12 Kaszinótojás és tormás sonkatekercs: van, amit soha nem lehet megunni A tojás és a sonka nem csak húsvétkor tökéletes választás, szilveszterre is szuper hidegtálat készíthetünk belőle a vendégeknek. Gyorsan megvannak, egyszerűen elkészíthetőek, ennél ideálisabb ünnepi menü nem is létezik. Ahány ház annyi szo...
  • 07:05 Virslis partifalatok, amik jól felszívják az alkoholt Mindjárt itt az éjfél, este jönnek a vendégek, és még nem tudjuk, mivel kínáljuk meg őket? Készítsünk virslis partifalatokat! Gyorsan elkészülnek, extra finomak és az alkoholt is jól felszívják - ami nem utolsó szempont egy szilveszteri bul...
  • 2018.12.30
  • 10:27 Pezsgős lilakáposzta: malacsült mellé ez a legjobb köret Újévkor elmaradhatatlan a malacsült, amely mellé párolt lilakáposzta dukál. Nem egy nagy ördöngösség elkészíteni ezt a köretet, szuperül illik minden mellé és tökéletesen kiegészíti az ízeket.  A lilakáposztát készíthetjük almával, szilváv...
  • 09:20 A tökéletes, kemencés sült malac receptje: így lesz szaftos és ropogós Párom családja készíti a legtökéletesebb sült malacot - nincsen túlgondolva, túlfűszerezve, mégis így a legfinomabb.  Az évek és a rutin, na, náluk ez teljes mértékben megvan, úgyhogy bátran kövessétek ezt a receptet, nem fogtok csalódni. ...
  • 07:18 Sűrű újévi lencseleves, minden jóval megpakolva A lencse az újév első napjának elmaradhatatlan étele, szerencsét és gazdagságot hoz a népszokás szerint. Többféle formában fogyaszthatjuk, a legnépszerűbb változat mégis a lencseleves. Ez is sokféleképpen készülhet, de megmutatom most nekte...
  • 2018.12.29
  • 10:11 Mac and cheese recept: nagyon sajtos, nagyon krémes tészta Imádom a sajtokat, és azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül. De még jobb, ha ez a sajt olvadt, krémes és még egy kis bacont is dobunk mellé. A recept tökéletes választás a sajtimádóknak, ha gyorsan szeretnének egy extra finom ebédet. Ezen a...
  • 09:00 Omlós és ropogós cafatos hús: így készül a tökéletes pulled pork Alapvetően sertéshús evő nemzet vagyunk, mégsem készítjük ezt a húsfélét úgy, ahogy mostanában a világon a legmenőbb, és ez nagy kár. Pedig ebből a fajtából legalább elérhető jó minőség, és nem is olyan vészesen drága. Aki még nem próbálta...
  • 2018.12.28
  • 09:54 Mennyei fehér csokis, körtés süti: lehetetlen abbahagyni, annyira finom A bátyámtól kaptam születésnapomra a világ legszuperebb desszertes könyvét, több száz recept található benne - azt hiszem, még eltart egy darabig, mire mindet kipróbálom. Erre a csodára is ebben a könyvben bukkantam rá, és annyira finom ez ...
  • 07:48 Gorgonzolás, almás, diós saláta, könnyed finomság az ünnepek alatt Egy frissítő, könnyed saláta jólesik a nagy karácsonyi lakoma után. Pár perc alatt összedobhatjuk ezt a finomságot, mindenki örömét leli ebben az egyszerű, de nagyszerű fogásban.  Az alma, a körte és a gorgonzola sajt tökéletesek együtt, d...
  • 2018.12.27
  • 11:15 Maradék kenyérből szuper saláta: az isteni panzanella titka az igazán szikkadt kenyér Igyekszem minél kevesebb ételt kidobni, de ez nem mindig könnyű. Különösen akkor nehéz, amikor valami olyasmiből keletkezik tetemes mennyiségű maradék, amit szeretünk. Ilyen például a jófajta kovászos kenyér: ritkán lehet hozzájutni, ritk...
  • 10:05 Sűrű csirkés-zöldséges erősítő leves, ami meggyógyítja a rossz gyomrot - Ünnep után igazi ... Az ünnepekre jellemző a túlevés: minden családtag finomabbnál finomabb fogásokat, süteményeket készít, nem lehet megállni, hogy ne együnk belőlük. Azonban a szervezetünknek szüksége van egy kis pihenésre is, úgyhogy, ha elfogyott a karácson...
  • 2018.12.26
  • 10:19 Sűrű fahéjas-vaníliás madártej, gyönyörű habgaluskákkal - Mutatjuk, mi a titk Karácsonykor kötelező valamilyen desszertnek az asztalon lennie. De mi van akkor, ha a család már karácsony másnapjára felfalta a bejglit, hókiflit, linzert? Mit tegyünk az ünnepi asztalra, ami gyorsan elkészül és finom is? Ez a fahéjas mad...
  • 2018.12.25
  • 13:40 Aszalt szilvás-narancsos kiflifelfújt - Maradékfelhasználás okosan A kiflifelfújt a világ egyik legegyszerűbb desszertje, ráadásul még maradékfelhasználó ötletnek is tökéletes. Ebbe a karácsonyi verzióba narancs, aszalt szilva, mazsola, alma és fahéj kerül, úgyhogy nem érdemes kihagyni az ünnepek alatt.   ...
  • 11:50 Ünnepi gesztenyés pohárdesszert: gyors megoldás, ha nem akarsz sütni Van az úgy, hogy az embernek még karácsonykor sincs kedve sütni, mégis kellene valami édesség a vacsora utánra. Az is előfordulhat, hogy a sokadik felvonásos baráti, rokoni karácsonyra már elfogynak a bejglik, nem is vágyunk már semmi kom...
  • 09:57 Zelleres birsalma-krémleves, dióval a tetején A zeller a zöldségek közt a legmostohább sorsú: csúnyácska, és markáns, szinte csípős ízét nem mindenki szereti. A birsalma éppen ilyen szerepet tölt be a gyümölcsök között: vannak imádói, de sokan ódzkodnak tőle. Zellert csak húslevesbe, ...
  • 07:46 Puha, foszlós krumplis-zsíros kis kifli - Maradékokból is hibátlan Zsírt önmagában sosem szoktunk venni, ha viszont a kacsa- vagy libasütés után megmarad, azt mindig eltesszük. Nagyon finom, és sok mindenhez fel lehet használni, például ehhez a sós süteményhez is. Azt hiszem, ez a legfoszlósabb, legpuhább...
  • 2018.12.24
  • 09:59 Foszlós fahéjas tekercs, a tökéletes karácsonyi reggeli Nem elég, hogy szenteste túltoltuk a bejglit és a rántott halat, másnap reggel még súlyosbítsunk a helyzeten egy jó adag édes kelt tésztával, komolyan? Igen, pontosan ezt fogjuk tenni. Az amerikai fahéjas tekercs sokban különbözik a mi csi...
  • 07:42 Karácsonyi mirinda puding gyorsan - A klasszikus mirinda szelet extra verziója A mirinda szelet egy örök klasszikus, mindenki nagy kedvence. Azonban nemcsak süteményt, hanem pudingot is készíthetünk az isteni narancszseléből, ha felturbózzuk egy kis csokihabbal.  Magából a mirindazseléből ezerféle receptet el tudunk ...
  • 2018.12.23
  • 10:55 Mézeskalács helyett gyorsan: puha melaszos, gyömbéres süti - Szaftos és ragacsos Ez a finom, ragacsosabb állagú gyömbéres süti egy tökéletes, hétköznapi alternatívája lehet a mézeskalácsnak, de ahelyett is elkészíthetjük, gyorsabban megvan és teljesen puha a tésztája. Ez az ínycsiklandozó sütemény - bár teasütemény hiv...
  • 08:43 Elrontott piskótából 3 isteni édesség: puncsos, diós és kókuszos finomságok A piskótát könnyű elszúrni, de nem szabad pánikba esni, ha így történik: van megoldás, és végül mégis süti, sőt, akár torta kerülhet az asztalra, némi fondorlatossággal. Nagyon egyszerűnek tűnik, de jó piskótát sütni távolról sem könnyű. E...
  • 07:29 Az omlós, eszményi kacsacomb receptje: fehérboros, birsalmás változat A karácsonyi hús, az nem vicc. Ha az ünnepi estén épp a főétel lesz száraz, vagy éppen rágós csalódás, az tényleg kiábrándító. Ilyenkor biztosra kell menni, nem szabad kockáztatni. A kacsa kétféleképpen sikerülhet a legbiztosabban: az egyi...
  • 2018.12.22
  • 10:17 Tejszínes, krémsajtos fahéjpite karácsonyra: egyszerű és nagyon finom A napokban találtam rá erre a receptre és rögtön beleszerettem! Semmi macera, csak az általam hőn imádott fahéj adja a sütemény alapját. Éppen ezért egy viszonylag olcsó desszertről van szó, talán a sajtkrém az egyetlen olyan hozzávaló, a...
  • 09:05 Libamáj zsírjában: kevés munka van vele, de óriási sikert hoz A leglágyabb, legfinomabb belsőség, a luxus élelmiszerek szimbóluma, a húsok pezsgője a libamáj. Évente egyszer, maximum kétszer vesszük, nagy ünnepre, olyankor viszont nem flancolunk vele, mert a legegyszerűbben lesz a legfinomabb. Az els...
  • 08:03 Házi narancslekvár karácsonyra: kicsit édes, kicsit keserű A narancslekvár minden szempontból kategóriájának különce: nem csak édes, hanem savanykás, sőt, egy kicsit kesernyés is, a sűrűségét a héja adja, és mindennek ellenére rengeteg cukor kell hozzá. Mégis imádom, sőt, azt hiszem, hogy ez az eg...
  • 2018.12.21
  • 12:03 Marcipános stollen: itt az ideje a bolti helyett megsütni Nagyon szeretem a marcipánt, ebből kifolyólag imádok minden olyan sütit, desszertet, amiben benne van. A marcipános stollenre Németországban bukkantam rá először, ott tényleg minden boltban árulják, de azóta már itthon is egyre több helyen ...
  • 10:16 Így lesz ropogós a rántott hal bundája - Leveszi a vendégeket a lábukról Egy egyszerű rántott halat is lehet hova fokozni. Ha omlós a halhús és ropogós a panír, akkor lesz tökéletes a végeredmény. Ezzel a recepttel garantált lesz a siker.  Az omlós halhúsról a pác gondoskodik. Attól függően, hogy milyen halat h...
  • 2018.12.20
  • 12:26 Mákos guba: sütőben sütve az igazi - 200 éve esszük karácsonyra Tejjel locsolt szikkadt kifli vagy vaníliás-illatos kalácspuding - elképesztő végletek vannak a különböző gubareceptek között, pedig ez az egyik legősibb ételünk, és már kétszáz éve legalább a karácsonyi szokások része.  A gubák eredetileg...
  • 10:16 Karácsonyi rántott hús diós bundában - Sokkal ropogósabb A rántott húsra is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. A panírt ezerféleképpen el lehet készíteni, én is ettem már többfélét, de nekem ez a verzió az abszolút kedvencem.  A rántott hús igen egyszerű, hétköznapi étel, de elég egy plusz hozz...
  • 08:24 Mitől lesz tényleg omlós a sajtos rúd? Nem margarin, az biztos Lehetnek a zsúrasztalon csillivilli színes-díszes tortácskák vagy pecsételt csodakekszek: a büféasztalok legnagyobb sztárja mindig a sajtos rúd. De csak akkor, ha nagyon sajtos és tökéletesen omlós. A margarinízű, porladóan száraz állagú s...
  • 2018.12.19
  • 10:16 Tojáslikőr-puding, ha nem csak inni, enni is szeretnéd Ha gyorsan szeretnél ünnepi desszertet tenni az asztalra, akkor a tojáslikőrös puding a legjobb választás. Negyed órán belül kész van, ráadásul isteni finom. Aki szereti a tojáslikőrt, az imádni fogja a belőle készült pudingot - intenzív t...

SóBors - heti top