Otthonfőzök - napi top

  • 1. Spagetti és markáns, avagy belekóstoltam az örömlányokéba Ezt a pompás kis olasz tésztát már régebben kinéztem magamnak, de csak ma jött el az idő hogy elkészítsem. Mivel ez is egy népszerű és klasszikus étek, csak minimálisan vannak eltérések a receptek között, pl. egy kis vörösbort is adok hozzá...

Otthonfőzök - friss

  • 10:55 Spagetti és markáns, avagy belekóstoltam az örömlányokéba Ezt a pompás kis olasz tésztát már régebben kinéztem magamnak, de csak ma jött el az idő hogy elkészítsem. Mivel ez is egy népszerű és klasszikus étek, csak minimálisan vannak eltérések a receptek között, pl. egy kis vörösbort is adok hozzá...
  • 2019.03.18
  • 15:41 Babgulyás Pammer Livinél Ma egy jó tartalmas levest főztem, sok babbal és sok hússal jó forrón tálalva sok szaftos lével - írja Lívia. Szó, mi szó, egy egytálétel tökéletes mondjuk egy ebédhez. Legfeljebb egy kakaós csiga vagy egy palacsinta fér mellé!
  • 2019.03.17
  • 15:45 Max házi krémese Ismét egy gyöngyszem Cicaanya süti gyűjteményéből. A nagy kedvenc a házi krémes: igazából nem egy nagy kunszt, de el lehet cseszni. Rendesen, de Cicaanyának, hála az égnek, megy. Jól megy! Maxnak jól megy, most Ti jöttök!
  • 2019.03.16
  • 15:53 Íz, ami fűszerez Hatalmas és bonyolult az ecetek ízvilága, sokkal több, mint azt sokan gondolnánk, sőt ahogy sok séf is gondolná! Pedig a savasság központi szerepet játszik az  ételek aroma-egyensúlyának elgondolásában - derült ki a fehérvárcsurgói Károlyi ...
  • 2019.03.15
  • 15:32 Az én huszárom csókja Lehet-e ennél autentikusabb süti ezen a napon, mint gyerekkorom finomsága? Nem nagy tudomány, csak nagyi baracklekvárját kell kikapni a kamrából. Persze, mindenki olyan lekvárt választ, amihez kedve van! Ünnepeljünk!
  • 2019.03.14
  • 15:56 Sonkás-burgonyás serpenyős Max konyhájából Szeretem az egy edényes, serpenyős ételeket. Semmi túlzás, elkészült, és abban az edényben mehet is az asztalra: van benne tartalom, energia, és egy baráti összejövetel része lehet. Max szerint 30-35 perc alatt el is készül! 
  • 2019.03.13
  • 15:36 Stefánia vagdalt füstölt házi kolbásszal Ismételten a Kamra Java csomagolópapírjáról választottam egy remek receptet. Már most összefut a nyál a szájamban! Nálunk ez lesz a hétvégi, ünnepi menü! A kolbász már a kamrában "figyel" kedvenc füstölt húsos boltomból, darált húst meg kés...
  • 2019.03.12
  • 15:30 Márti füstölt csülkös kiflije a sörözéshez Nemrégiben kaptam egy pompás füstölt csülköt, amit mézzel, mustárral sütöttem meg. Minden igyekezetünk ellenére nem tudtuk megenni az egészet, így adódott a kérdés, mi legyen a másik felével. Nos, egy hétvégi buli megoldotta a dolgot. Erede...
  • 2019.03.11
  • 15:22 Dürüm csirkehúsból A legjobb dürümöt egy eldugott kis sidei utcácskában ettük egy irtó cuki idős bácsikánál ahova azóta visszatérő vendégek vagyunk. Igazi kis talponálló , streetfood jellegű étkezde. Ott választhatsz borjúból, csirkéből és leöblítheted egy jó...
  • 2019.03.10
  • 14:55 Olívakrémmel töltött pulykamellrolád Nem árt a mediterrán konyha trükkjeit is bevetni, ha fogyókúrázni szeretnénk. A pulyka pedig kifejezetten alkalmas a karcsúsító menü összeállítására. A kettő házassága biztos sikert jelent, főként, ha a napi menetrendbe beépíted a sétát, a ...
  • 2019.03.09
  • 15:00 Igazi túrós csusza irdalt ponttyal, ahogy csak Szegeden tudják Azt szokták mondani, ahány ház, annyi csusza! Nos, a fehérvárcsurgói Károlyi Gasztro Akadémián az Art Hotel Szeged éttermének konyhafőnökétől, Goda Gábortól megtanultuk, hogyan is kell elkészíteni ezt az igazán világbajnok fogást! Meglátját...
  • 2019.03.08
  • 15:04 Szarvasi cukkinis pulykamelltekercs Jó lesz már most arra gondolni, hogy mit veszünk fel az első strandolós napon! Ja, ha felugrott a télen egy pár kiló, jó lesz egy nagy levegőt venni, és ellenőrizni az életformádat, az étkezési szokásaidat. Ami a karcsúsító menüt jelenti, h...
  • 2019.03.07
  • 15:13 Ismeretlen hősünk: az ecet A múlt század elejéig a só mellett a gyümölcsecet volt a legnépszerűbb fűszerünk. Használata egyediséget ad az ételeknek. Olyan különleges aromákat ízhatásokat tudtak, és tudunk ma is elérni, amit mással nem - derült ki a fehérvárcsurgói Ká...
  • 2019.03.06
  • 15:14 Alföldi spenótos pulykás rizottó Itt a tavasz, jó lesz ráállni a mérlegre, majd elszörnyedni, hogy mennyi fölös kiló ugrott fel ránk az elmúlt hónapokban. Dosso Gabi legkedvesebb receptjeit osztja meg velünk, hogy megkönnyítse a fölösleg ledolgozását. Íme, az első! Mellesl...
  • 2019.03.05
  • 14:59 Mézes-mustáros füstölt sült csülök Mártinál Ajándékba kaptam nemrég egy fantasztikus füstölt csülköt. Végre tehát eljött az alkalom, hogy kipróbáljam a lőrinci nagyim nemrég fellelt receptjét. Nem bonyolult, mégis nagyon finom, és olyan illatok terjedtek otthon, hogy még a szomszéd k...
  • 2019.03.04
  • 14:55 Tavaszi tojásos nokedli friss fejes salátával Egyre inkább vágyjuk a tavaszt, a színeket, az illatokat. Éppen ezért Pammer Lívia konyhájában tavaszváró tojásos galuska, alias nokedli készült friss bébisalátával.
  • 2019.03.03
  • 15:46 Diós fejessaláta gasztrohősösen Elsőre mindenkinek valami nagyon drága dolog, külföldi alapanyagok jutnak eszébe, ha egy kis különlegességre vágynak, pedig pofon egyszerű, hazai alapanyagokból is tudsz friss, kreatív és nagyon egészséges fogást összedobni. A Felelős Gaszt...
  • 2019.03.02
  • 15:36 Gabi almatortája Ágfalváról Gabi, csodálatos konyhai trükkökről híres barátnőnk legutóbb ezt a 16 szeletes tortát kínálta nekünk Ágfalván! Olyan harmonikus ízeket varázsolt elénk, hogy csak ámultunk és bámultunk. Egy száraz furmint - hisz február van! - vagy egy finom...
  • 2019.03.01
  • 15:08 Korhelyleves másnaposságra és bulikhoz Még pár nap, és vége a farsangnak, vele együtt a nagy bulizásnak és másnaposságnak. Addig viszont még húzzunk bele, és elővigyázatosságból dobjunk össze egy jó kis levest a Kamra Javából. Majd meglátjátok, milyen jól fog majd jönni! 
  • 2019.02.28
  • 15:47 Sonkás krumplilángos másképp Külföldi barátaink, rokonaink első útja a repülőtérről mindig a piacra vezet. A cél csak egy lehet: a lángos. Mi tagadás, nincs ellenvetésünk! Most egy különlegesebbet mutatok nektek, de ez is ugyanolyan könnyű, mint a hagyományos!  
  • 2019.02.27
  • 15:04 Paprikás krumpli füstölt kolbásszal Valami gyorsat és jót szerettem volna készíteni valamelyik nap, így gondoltam ki a paprikás krumplit. Kivettem a hűtőből a kolbászt, és akkor fedeztem fel, hogy a csomagolópapíron remek recepteket olvashatok. Rögtön belei is szerettem! Foga...
  • 2019.02.26
  • 15:41 Rozmaringos mézzel sült körte sajtokkal Szerelmes percekhez álmodta meg ezt a receptet Vida Kata, a Babramegy blog szerzője. A Felelős Gasztrohős Alapítvánnyal karöltve azt szerette volna bebizonyítani, hogy hazai idényzöldségekből, -gyümölcsökből is készíthetsz olyan finomságot,...
  • 2019.02.25
  • 14:55 Hétköznapi tojslevesem Tojáslevesnek lenni nálunk nagyon jó. Egyszerűen azért, mert mindenki szereti. Rohanunk, dolgozunk, kapkodunk, de néha nem árt leülni egy forró csésze leves mellé, ami lehetőleg nem porból készült. Na ez pont ilyen! És pár perc alatt kész!
  • 2019.02.24
  • 14:56 Egészben sült zeller Ottolenghi módra sütőtökpürével Nagyon boldoggá teheted párodat, ha veszed a fáradtságot, és magad készítesz valami finomságot. Nem kellenek drága, külföldről hozott alapanyagok, az itthoni termékekből is tudsz egészséges, különleges fogásokat készíteni, csak körül kell n...
  • 2019.02.22
  • 15:19 Édesburgonyás póréhagymaleves Szenzációs, egyben végtelen egyszerű recept a következő. Azt mutatja meg, hogy egy kis kreativitással mennyire finom fogásokat tudunk készíteni hazai, az idénynek megfelelő alapanyagokból. A Felelős Gasztrohős Alapítvány legújabb kampánya i...
  • 15:19 Börek marhahússal egyenesen Pammer Livi konyhájából Barangoljunk a török reggelik között! Egy börek frissen sütve reggelire egy forró teával, nem kell ennél jobb hétvégi reggeli! Hagymán párolt pirított darált marhahús, egy kevés sajt, roppanós tészta... Pammer Livi nagyon szereti!
  • 2019.02.21
  • 15:34 Lecsó és karaj házassága Cinkotán Ebből a frigyből valami remek dolog kerekedik. A recept cinkotai barátnőmet dicséri. Kétféle módon készíti: vagy friss lecsót dob össze, vagy a nyáron eltettet most használja fel.  Bármelyiket próbálod, biztos siker lesz! A hús omlósan és s...
  • 2019.02.20
  • 14:51 Burrito koszorú Maxtól Töltött tortilla, kicsit másképpen. Nagyon szeretjük a tortillát, legyen töltve bármivel. Ez most egy szárazabb töltelék, nem annyira szaftos, de ha tálaláskor megöntözzük egy kis tejföllel, akkor pompás lesz a végeredmény - ajánlja egyik l...
  • 2019.02.18
  • 15:23 Köménymagos krumpli egy kártyapartihoz Tudom, hogy a drasztikusan emelkedő krumpliárak mellett meggondoljátok: kipróbáljátok-e ezt a receptet, de én mindenkit bátorítok! Nagyon egyszerű, isteni, csak pár mártogatós, egy jó pohár sör és néhány barát kell hozzá. Kezdjünk neki! Ez ...
  • 2019.02.17
  • 15:30 Iráni krumplisaláta, ahogy én szeretem Jól esik egy kis melegség és egy kis frissesség ilyen kezdődgető tavasz idején. Bebújni egy ilyen tál salátával egy fotelba, majd magunkhoz szólítani egy jó könyvet és egy pohár száraz fehérbort  na, ez a teljes a nyugalom! Hogy ez a recept...
  • 2019.02.16
  • 15:23 Lélekmelegítő katalán zöldségleves Ahány ház, annyi húsleves. Ez például sáfrányos, füstös, olyan katalános. Barcelonában strandpapucsban sétáltunk, de mire felértünk a hegyek közé, majd megfagytunk. És akkor jött ez a parádés finomság! Feltétlenül próbáljátok ki a hegyi med...
  • 2019.02.15
  • 14:35 Leves a szárított gombádból Ahogy mondani szokták, lassan a tél az utolsókat rúgja. Már nem kell sokat várni a primőrökre, de addig is használjuk el az ősszel eltett élelmiszereket. A szárított gomba pont ilyen. Ha nincs, az se gond, mert már minden nagyobb élelmiszer...
  • 2019.02.14
  • 14:54 Céklahimnusz, cékla hummusz Imádom a céklát, de ez számotokra nem újdonság! Az viszont már igen, hogy a Felelős Gasztrohős Alapítvány kampányt indított a hazai, egészséges ételek érdekében. A lényeg, hogy te magad legyél az alkotó, és így szerezz örömöt a párodnak Val...
  • 2019.02.13
  • 14:50 Zöldbabsaláta gasztrohősösen Olyan recepteket adott közre a Felelős Gasztrohős Alapítvány, mely akár Valentin-napon is megállja a helyét. Azt mutatja meg a társaság, hogy nem kell távoli országokból hozott élelmiszerekkel elkápráztatnod a kedvesed! Készíts Te valami fi...
  • 2019.02.12
  • 15:48 Farfalle lazaccal, a dolce vita Sokan mondják, hogy azért kövérek az olasz nők, mert rengeteg tésztát esznek. Én meg azt mondom, ismerek olyan olasz nőt, aki pont így fogyókúrázott. A lényeg a mértékletességen rejlik. Az olasz tésztafogásoknak pedig nincs párja. Halból me...
  • 2019.02.11
  • 15:00 Egyszerű tarhonyaleves a hétköznapokhoz Ősi paraszti, laktató ételeket lehet készíteni a tarhonyából. Gyakorlatilag reszlet tészta, ami szárítva sokáig eláll. A Wikipedia szerint a tarhonya szó a perzsa tarchanából származik. Magyar szóként 1600 körül szerepel először. Lagjobban ...
  • 2019.02.10
  • 15:20 Ágfalvi krumplis-túrós pogácsa Ágfalván élő Gabi barátnőm igazán nagyon szereti a praktikus, finom dolgokat. Valahányszor meglátogatjuk, mindig ezzel a pogival kedveskedik nekünk! Egyszerű, gyors, olcsó, és mi nem tudunk betelni vele! Ki kell próbálnod, ha valami igazán ...
  • 2019.02.09
  • 15:26 Fűszeres spanyol húsgombócok A spanyolok egyik legrégebbi, és egyben kedvenc étele eredendően arab, és a mórok közvetítésével érkezett Ibériába. Ha arra jársz, albóndigas néven keresd az étlapon! Jómagam Barcelónában találkoztam vele, ahol nem lehetett nem tobzódni a p...
  • 2019.02.08
  • 15:45 Párolt savanyú káposzta Különösen elfoglalt hölgytársaimnak küldöm ezt a gyors és könnyű receptet. Cinkotai barátnőm nagy kedvence a káposzta, és neki sincs sok ideje. Egy jó csülökhöz, főtt krumplihoz ez a mikróban készült köret igazán pazar! Próbáljátok ki nyugo...
  • 2019.02.07
  • 14:51 Hagymás céklasaláta, ahogy a finn barátaim készítik Finn barátaim híresen ismertek egészséges életmódjukról, de ha hozzánk jönnek, mindig gulyással és rakottkrumplival indítunk! Ettől függetlenül én azért mindig ellestem valamit a lohjai lakás konyhájából. Megérte! 
  • 2019.02.06
  • 15:09 Besameles halfilé, cukkíni pestóval, csőben sütve Ez egy bármilyen fehérhúsú halfiléből elkészíthető, "gyors kaja". Lehet villantani, ha vendég jön, vagy ha a párunkat akarjuk elkápráztatni, már ha szereti a halat. Variációk száma: több ezer, én most a cukkíni pestóval takartam be, de lehe...
  • 2019.02.05
  • 15:21 Óvári sertéskarajom A legsokoldalúbb húsfajtánk a sertéskaraj, mert bármit készíthetünk belőle - feltekerve, sütve, rántva..., ahogy a család szereti. Ez egy picikét bonyolultabb recept, viszont rendkívül laktató, éppen egy szép téli naphoz illik. Cinkotai bar...
  • 2019.02.04
  • 14:52 Meghökkentő krumplirétes Már annyi rétest kóstoltam, hogy csak na, de ez most nagyon meglepett! Az egyik tévés barátnőm készítette egy kis délutáni dumcsihoz. Ő rozét kínált hozzá, én inkább furmintot javasolnék, de a lényeg, hogy nagyon egyszerű, és nagyon finom! 
  • 2019.02.03
  • 15:48 Harcsapaprikás bakonyi módon, juhtúrós, kapros galuskával Leginkább karácsonykor esznek a magyarok halat, pedig többet kellene, mert nagyon egészséges! Egri húsimádó barátunk receptje szerintem farsangkor is megállja a helyét. Saját bevallása szerint ez a halpaprikás nem saját kútfőből, hanem több...
  • 2019.02.02
  • 14:52 Túró és tárkony, avagy a jó értelemben vett érdekesség A napokban eszembe jutott, egy szlovén kollégák által kedvelt, illetve Szlovéniában gyakori, hagyományos, népi, klasszikus ízesítés, amit kalács, és hasonló kelt tészták töltelékénél használnak. Gondoltam, rákeresek a neten, és nagy (na, az...
  • 2019.02.01
  • 15:01 Pirított szarvasmáj sült hagymakarikákkal, batáta és céklakörettel A napokban egy vadász ismerősünk meglepett egy jókora, frissen lőtt szarvas májával, amit ezúton is nagyon köszönök. Lévén hogy estefelé érkezett az "áru", a friss elkészítés szóba sem jöhetett - így három, nagyjából egyenlő részre vágtuk a...
  • 2019.01.31
  • 15:09 Egyszerű burgonyaleves Ez egy teljesen, egyszerű, hétköznapi, szokványos, hagyományos, átlagos étel, amibe nem került semmilyen Őrült kunkor. Ebben a zimankós téli időben kifejezetten jól esik egy finom, meleg leves. Na, ez pont ilyen!  
  • 2019.01.30
  • 15:24 Bárány curry Nagyon hiányzott már itthon egy kis indiai íz és illat, úgyhogy előkerült a fagyasztóból egy szép darab, csontos báránycomb, amit egri húsimádó barátunk rögtön kezelésbe is vett... Nézzük, mi lett belőle!
  • 2019.01.29
  • 15:22 Citromos csibecsíkok fokhagymázott brokkolival Ami ennél egyszerűbb, az már bonyodalmas. Ami ennél finomabb, az már giccs. Ami ennél nyugtatóbb, az már zavaró - tömören és rövbiden így foglalta össze új receptjét az Őrülten Jó Ételek bloggere. Akkor pedig el kell hinnünk! 
  • 2019.01.28
  • 14:55 Finn farsanfi sárgaborsóleves Ki ne szeretn ilyen hidegben egy jó kis tartalmas, lelket melengető levest. Nos, finn batátaim erre is tudják a megoldást! Azért nem ártana utána valami édes kelttészta, de ezt már igazán Rád bízom! 
  • 2019.01.27
  • 15:04 Egyszerű palócleves, a téli csoda Nagyon szeretünk jó kis tartalmas leveseket kanalazni ilyen téli időben. Nem véletlenül! Egyszerűen kívánjuk! Szerencsére a magyar konyha bravúros levesekkel szolgál. Ezt a receptet egy olyan tévés kolléganőmtől tanultam, aki nemcsak isteni...
  • 2019.01.26
  • 15:24 Szicíliai spagetti Eszterkétől Olaszul kiválóan beszélő keresztlányom, Eszter nemrég Szicíliában járt, és mint folytonos receptgyüjtő ezzel jött haza. Elmondása szerint mindig a család - ahol lakott - legidősebb asszonya készítette a szószt, amit azután a tésztára öntve ...
  • 2019.01.25
  • 15:10 Töltött burgonyám a téli esti bulimhoz Kinn a havas, téli táj, benn a meleg szoba, a sütő már duruzsol, és csak egy pár falat, egy korty bor kell egy jó kis baráti összejövetelhez! Ezt a fogást imádják egykori tévés kollégáim is. Tálalok, és jöhetnek a végeláthatatlan sztorik......
  • 2019.01.24
  • 15:14 Vasi pecsenye hagymás, magos burgonyával A napokban valahol, szóba került a vasi pecsenye... No, több se kellet nekem..., igaz, tarja helyett hosszúkarajból készítettem, de ettől még nem lett "rosszabb" és talán kicsit könnyebben, gyorsabban is készült el. Köretnek burgonyát pirít...
  • 2019.01.23
  • 15:02 Spanyol sárgarépás vitaminbomba Ilyenkor télen egyszerűen kiéhezett a szervezetünk a vitaminokra. Itt a spanyolok egyik nagy találmánya, két variációban is. Természetesen a nyers a jobb, már ami a vitaminokat illeti. Kínálhatod magában, vagy akár sültek mellé, és pár perc...
  • 2019.01.22
  • 15:23 Kenyérben sült virsli, ahogy a finn barátaim készítik Alig ismertem meg finn barátaimat, máris meg kellett kérdeznem tőlük, mit énekel a Picasso kalandjai című filmben a finn dizőz? Jót nevettek, mert nem én voltam az első, aki érdeklődött. A válasz: egy hagyományos finn recept, ami arról szól...
  • 2019.01.21
  • 14:50 Kelkáposzta és pöri, avagy mi az a plutyka? Amikor elhíreszteltem, hogy plutykát készítek, szinte egyből jött a kérdés, mi az a plutyka... - írja az őrülten jó ételek szakértője. A válasz nehéz, mert semmilyen szótárban nem, szerepel ez a kifejezés. A tájszó egyébkként kelkáposzta fő...
  • 2019.01.20
  • 15:33 Tökéletes forralt bor a havas napokra Látom az ablakból, ahogy szakad a hó, mehetünk lapátolni. Sebaj, majd egy kis forralt bor felvidít! Pár korty, és már megy is a munka! Lapátolás után pedig jöhet egy kényelmes fotel, finom muzsika, és egy jó könyv! Ez egy igazi, téli vasárn...
  • 2019.01.19
  • 14:55 Majoránnás pirított csirkemáj Márti konyhájából Mindig apu kedvence volt a máj. Most, hogy annyira beteg, különösen kívánja. Nosza, kirongyoltam az erzsébeti piacomra, és bevásároltam a hétvége! Íme az eredmény, amiből két tányérral is evett!    
  • 2019.01.18
  • 15:34 Saltimbocca hallal, az olasz kedvenc Ugorj a számba! Olaszul ezt jelenti a Saltimbocca. Eredendően borjúhús az alapja, de most egy halas variációt ajánlok. A lényeg, hogy akár borjú, akár hal, zöldséges köret megy hozz, na meg egy jó pohár könnyű vörösbor.   
  • 2019.01.17
  • 15:43 Boszorkány bólé gyerekfarsangra Drága Anyuka, drága nagyi, ezt a receptet még a csemete is pillanatok alatt össze tudja dobni. Ha rendeztek otthon egy kis farsangi bulit, varrjátok együtt a jelmezt, készítétek együtt az étel-italt is! Együtt tenni mindezt ugyanis sokkal s...
  • 2019.01.16
  • 15:01 Rékasi farsangi csörögefánkom Nagyanyám világbajnok csörögefánkjának receptjét osztom most meg Veletek. Nekem még van derelyemetélőm, de megteszi egy jó éles kés is, ha nincs épp otthon az említett csúcskütyü. Egy jó gulyás, és hozzá a csöröge, tuti siker egy farsangi b...
  • 2019.01.15
  • 15:45 Szabolcsi szilvás krumpli Nagyon régen, még a főiskolán kaptam egy társamtól ezt a receptet. Ritkán készítem, pedig ilyenkor, télen igazán nagyon jól esik egy pohár teával. Na, de ennek most vége, és meglepem a páromat! Nincs lazsálás, irány a konyha! 
  • 2019.01.14
  • 15:16 Meghökkentő rántott kelkáposzta Méltatlanul mellőzött növényünk a kelkáposzta, pedig ilyenkor, télen nagyon jól jön, hiszen jól tárolható. Ez recept egy kis ötlet azoknak, akiknél a család csak rántott húst eszik rántott hússal. Pedig azon túl is van éltet! Sőt! A kelkápo...
  • 2019.01.13
  • 15:11 Mandulás farsangi meglepi anyukám recepteskönyvéből Farsangkor farsangi szelet dukál. Ez nálunk mindig így volt, és a mamám szívesen sütötte ezt a csodát. Már csak azért is, mert édasapám imádja a mandulát. Úgy tudom, hogy eredendően a nagymamám specialitása volt, de sajnos erre már soha nem...
  • 2019.01.12
  • 15:23 Citrommártásos sült tintahallal brillíroznak az elfoglalt háziasszonyok Van úgy, hogy rohanunk egész nap, és már hazafelé filózunk azon, mi is lesz a vacsi... No, ez pont egy ilyen estére szóló fogás. Igen, legyen a fagyasztóban mindig egy-két félkész cucc, amiből el lehet indulni. Citromnak is lennie kell, fők...
  • 2019.01.11
  • 11:29 Juhtúró és krumpli az esti bújós énemhez Valami melegségre vágyik az ember ebben a hóban, akár egyedül, akár barátaival vagy párjával néz ki az ablakon. Na, ez egy olyan gyors finomság, ami pillanatok alatt laktat, és jó kedvre hangol. Egy finom tea vagy egy pohár sör jól fog jönn...
  • 2019.01.10
  • 15:03 Káposztás virslim a farsangi bulimra Vékony csíkokra vágni a káposztát. Na, ez a legbonyolultabb ebben a receptben. A többi gyerekjáték, ráadásul gyors, laktató, és hozzátenném, hogy háziasszonykímélő bulivacsi. Így magában, vagy friss kenyérrel is remek! Mellesleg tudtad, hog...
  • 2019.01.09
  • 15:18 Kiloptuk a házipatikából: köménymagleves Erre mondta a nagyi, hogy az égzengésre is jó. A köménymag jó az emésztési panaszokra, a hasfájásra, a hasmenésre, a puffadás ellen, sőt a kismamák reggeli rosszullétére is ezt javasolják. Áldott hatásait már a Biblia is említi, de Európába...
  • 2019.01.08
  • 15:52 Gánica, avagy a dögös dödölle Akár hiszitek, akár nem, a gánica egy román eredetű, kukoricakásából készült étel. Nálunk Salgótarján környékén, illetve Somogyban ismert. Az utóbbiban dödölle néven. Készülhet krumpliból, árpa- vagy kukoricalisztből, a lényeg, a hagymás sz...
  • 2019.01.07
  • 15:43 Egyszerű currys lencselevesem Őrült karriert futott be a lencse az Életforma és az Otthon Főzök oldalán az elmúlt hónapban. Gondoltam, most megfejelem egy kicsit különlegesebb recepttel. A curry rendszerint a távol-keleti konyhát idézi, és a lencsetermelő országok közül...
  • 2019.01.06
  • 15:45 Parasztkrumpli franciásan Mindig kéznél van. Ezt mondják a krumplira, és valójában igaz is nálunk. Akár garnérung, akár maga a főétel, mindig megállj a lábán. Ez a pár falat bárhol megállná a helyét, de szerencsére mi ennél igényesebbek vagyunk! Ha csak megsóznánk a...
  • 2019.01.05
  • 15:51 Nagyi borkínáló mézes sütije Rendkívül jól értettek a nagymamák az elálló ételek készítéséhez annak ellenére, hogy sok segítségük nem volt. Azt gondolom, hogy ebben rohanó, stresszes világban nem árt elsajátítani ezeket a pompás recepteket, hiszen nincs időnk mindig va...
  • 2019.01.04
  • 15:03 Gyors újévi sült a legelfoglaltabb háziasszonyoknak Akkor is tudsz isteni sülthúst készíteni, ha semmire nem érsz rá, de van egy mikród. Ezt a konyhai kütyüt lehet szídni, lehet dícsérni, de bizony óriási segítség! Zamatos benne a sülthús, de ha lefagyasztod a karajt, gyönyörű és ínycsikland...
  • 2019.01.03
  • 15:43 Darázsfészekbe nyúltunk Télen szívesen eszünk egy-egy jó kis tartalmasabb levest. Egy tál gulyással lencse- vagy bablevessel már el is telik a gyomrunk, de azért még jó lenne valami kis nasi, valami kis ínyencség. Na, ilyenkor szoktam összedobni egy jó kis darázsf...
  • 2019.01.01
  • 15:56 Lencseimádó cinkotai barátnőm újévi fasírtja Lencsebaba szemű barátnőm, Zsuzsi minden újévre kitalál valami nagyon finomat. Most beújított, és a sok-sok szerencsehozó leves után előállt ezzel a fasírttal. Annyira jól sikerült, hogy én például mindenféle köret nélkül ettem! Mellesleg k...
  • 2018.12.31
  • 15:12 Szerencsehozó tőkehalam sörtésztában Szerencshozónak számít szilveszterkor a hal is! A tőkehal, a ponty és a hering a legalkalmasabb ilyenkor az imádatra. A legtöbb országban azt mondják, ahány pikkely, annyi pénzérme hull majd a családra. Ez egy olyan recept, amit több változ...
  • 2018.12.30
  • 15:37 Szilveszteri csúcs a bőrös malacka Tudjuk, a malac kitúrja a szerencsénket, ezért kell újévkor egy ilyen finomságot sütni. Volt olyan barátom, aki már azt is szerencsének tartotta, ha sikerült időre megsütni a csodás karajt. Azért adom tehát most közre ezt a remek, hagyomány...
  • 2018.12.29
  • 23:23 Feri bácsi szilveszteri lencselevese Úgy tartozik a lencse az újévhez, mint halászlé a karácsonyhoz. Nos, bár jó kis babona, hogy aki lencsét eszik újévkor, annak sok pénze lesz, és senki nem hiszi el, de aki csak teheti, lencsét eszik valamilyen formában. Annyi bizonyos, ha g...
  • 15:08 Mennyei paradicsomos mozzarella Márti konyhájából Elég volt a karácsonyi traktából, a rengeteg sütiből? Kéne valami más, valami üdítő? Nos, ez egy pompás saláta, vagy előétel, vagy inkább este, a tévénézés közben vacsinak egy kis barna kenyérrel. Ha még nem próbáltad, ne tétovázz, mert iga...
  • 14:07 Póréhagymás húsos pite A múltkori pitekészítésem kapcsán kis családom jelezte, hogy meg kellene ismételnem a projektet, de most nemcsak egyet, hanem egyből háromat kellene megsütnöm. Esztikémnek már előre szóltam, hogy valamit variálni fogok az ízesítésen, bár Ő ...
  • 2018.12.27
  • 15:09 Lőrinci nagyim szilveszteri süteménye Túl sok pepecselés nincs, gyorsan kész, és szilveszterig biztosan kitart, hacsak a család addig nem jár rá! Sőt, minél többet éri a lekvár, annál puhább lesz. Tudom, karácsony után mindenki tele van édességgel, de javaslom, hogy ehhez már a...
  • 2018.12.26
  • 15:36 Vörösboros szarvascomb dödöllével Fejedelmi falatokat továbbítok Nektek. A szarvas önmagában csodálatos alapanyag, hát még zalai módon felturbózva! Sztana Ferenc, a legismertebb zalacsányi séf ezt ajánlja az ünnepi asztalotokra! 
  • 2018.12.25
  • 15:27 Gesztenyével töltött hosszúcomb Gabitól Dossó Gabi már elárulta a tökéletes sült pulyka titkos fortélyait, most pedig jöjjön egy kedvence, ami igazán klasszikus karácsonyi étek! Ajánlom, nyersen is kóstold meg a tölteléket, hogy valóban ízletes legyen!
  • 2018.12.24
  • 11:34 Stollen kalács Zalacsányból Itt az utolsó pillanat, de talán ez a süti még belefér! Ha még nincs ötleted az ünnepi menüre, használd bátran Sztana Ferenc, az egyik ismert zalacsányi hotel séfjének ajánlatát belecsempészve Zala ízeit is.
  • 2018.12.23
  • 15:17 Anyu karácsonyi mákos gubája Édesanya minden december 24-én délben mákos gubát készített. Mi, gyerekek meg egyenesen imádtuk! Gyors, könnyű fogás a háziasszonynak is, különösen, amikor már mindenki az ünnepi vacsorára készül. Szóval nagyon fincsi, ráadásul nagyon egész...
  • 2018.12.22
  • 15:52 Így szeret egymásba a tokaji és a zserbó Bár a zserbó eredete kapcsán több elmélet is létezik, a legtöbben Gerbeaud Emilhez, a svájci származású cukrász- és csokoládékészítő mesterhez kötik megalkotását, aki 1884-ben érkezett Magyarországra, hogy betársuljon egy, a mai Vörösmarty ...
  • 2018.12.21
  • 14:56 Gyömbéres édesburgonya krémleves pirított tigrisrákkal Ha még nincs ötleted az ünnepi menüre, használd bátran Sztana Ferenc, az egyik ismert zalacsányi szálloda séfjének ajánlatát belecsempészve Zala ízeit is.
  • 2018.12.20
  • 15:02 Az eredeti fondant szaloncukor Jókai igazi nyelvújítóként szalonczukkedlinek nevezte el a szaloncukor ősét, vagyis a karácsonyfaállítás divatjával egyre terjedt annak díszítése is az ezernyolcszázas évek közepétől Magyarországon. Hegyes József A legújabb házi cukrászat c...
  • 2018.12.19
  • 15:37 Lengyel, magyar. két jó barát Tudjuk a tokaji aszúról, hogy ünnepi bor. Ha pedig van alkalom, amelyhez tökéletesen passzol, az kétségkívül a karácsony. Nemcsak egyedisége és magas minősége miatt igaz ez, hanem az étel-bor párosítás révén is, hiszen ha belegondolunk, ünn...
  • 2018.12.17
  • 15:57 Karácsonyi mediterrán kagylóleves Dubrovnikban kóstoltam először ezt a remek levest. Úgy gondolom, hogy karácsony közeledtével ez is egy kis különlegesség lehet a hétköznapokban. Szerencsére ma már nemcsak friss, hanem fagysztott fekete kagylót is lehet nálunk vásárolni, és...
  • 2018.12.16
  • 15:33 Adventi hangulat: a sógorék kitalálták, mi meg felturbóztuk Mint sok más édesség, a puszedlik is osztrák közvetítéssel érkeztek hozzánk, majd váltak a 20. századra nemcsak itthon, de az egész közép-kelet-európai régióban az adventi időszak meghatározó süteményévé. Kandikó Éva háziasszonyként pedig r...
  • 2018.12.15
  • 15:24 Házi szaloncukrom marcipánból Barátnőm minden karácsonykor saját készítésű szalocukrokkal díszíti a fáját, illetve az ajándékait. Megirigyeltem, mert láttam, hogy mindenki mennyire megörül a saját készítésű ajándéknak. Elkértem a receptet, és most meg is osztom Veletek!...
  • 2018.12.14
  • 15:55 Karácsonyi örök szerelem: mézeskalács aszúval Íme, az ősi gyökerekkel rendelkező mézeskalács! Az ókori görögök misztikus erőt tulajdonítottak a méznek, ami átsugárzott a felhasználásával készült tésztaételekre is: Püthagorasz a legenda szerint állat formájú mézeskaláccsal áldozott való...
  • 2018.12.13
  • 14:55 Karácsonyi asztalom céklakrémlevese Imádom a céklát, de nemcsak azért, mert tele van antioxidánsokkal, magnéziummal, vassal, kalciummal, segít a rák megelőzésében, méregtelenítő és zsírégető hatása is van, hanem mert olyan bíbor színe van, hogy nem tudom levenni róla a szemem...
  • 2018.12.12
  • 15:23 A felséges kelkáposzta, és az ő levese Gyönyörűek, rózsaként nyílnak szét laza leveli. Ez a kelkáposzta. Érdekessége, hogy sok benne a fehérje, és az ásványi anyag, a C-, B1- és B2-vitamin-tartalma pedig megközelíti a fejes káposztáét. Ráadásul sokáig el is áll. Na, akkor nézzün...
  • 2018.12.11
  • 15:13 Mustáros sertéskaraj Márti barátnőjének asztaláról Ezt a receptet egy kedves televíziós riporter barátnőmtől kaptam, akihez a minap csak úgy beszaladtam. Aznap náluk ez volt a vacsora. Miközben elkészült vele, egy kellemes traccspartival "megváltottuk a világot". Közben megjött a férj, és b...
  • 2018.12.10
  • 15:38 Egy klasszikus édesség a tokajihoz az Aszú Világnapján Gyertyafény, meleg pléd és a gyerekkorunkat idéző ünnepi sütemények az év különleges, felejthetetlen pillanatai. Ha mindezt egy pohár borral kísérnénk, miért is ne lenne az pont Takaji Aszú? Koccintsunk tehát aszúval, és örökítsük meg a #K...
  • 2018.12.09
  • 15:13 Sodrófás rétes Alapja az élesztő nélküli leveles tészta. Sokan kérdeztétek, hogyan készül. Könnyű tészta, ami nem szárad ki hamar, Max szerint könnyebb vele dolgozni. A blogszerző gyakorlatból tudja, nagy előnye hogy hamarabb elkészül vele, mintha normál,...
  • 2018.12.08
  • 15:19 Mazsolás csíkos kalács az ünnepekre is Már nagyon vágyott Pammer Lívia egy puha, foszlós, kakaós kalácsra reggelire egy kis vajjal, mézzel és tejeskávéval. A gondolatot tett követte, az eredmény pedig pontosan olyan lett amit elképzelt. Egy apró hiba azonban belecsúszott, másnap...
  • 2018.12.06
  • 15:18 Télapóváró kosárkák Volt nálunk egy baráti beszélgetős este - írja Max. Kóstoltunk finom borokat, ettünk néhány kanapét, és beszélgettünk. Mindenképen olyan ételt kellett készíteni, amit csak az asztalra kell tenni és fogysztani. A (egyik) kiválasztott: a leve...
  • 2018.12.05
  • 15:14 Télapó kedvence, ezt tedd ki az ablakba Remélem, már mindenki kipucolta a cipőcskéjét, és felkészült az éjszakára! Kémeim jelentették, hogy a Télapó már elindult Lappföldről, hiszen minden JÓ gyerekhez időben szeretne eljutni. Van, ahová szánon érkezik, máshol a kandallóban lando...
  • 2018.12.03
  • 15:31 Borsos lazacfilé ödögszekéren A minap felfigyeltem egy érdekes gombára, pontosabban nem is a gomba volt az érdekes, mert a gomba az gomba. Tönkje van, kalapja, és ennyi, barnább, sárgább, fehérebb, csúnyább, szebb, kívánatosabb. Jó, ez valamivel szebb szebb volt a többi...
  • 2018.12.02
  • 15:07 Karácsonyi mézes fűszerkeverék Tudom hogy ilyet többféle változatban is meg lehet vásárolni. De azért ha összeállítunk, egy, a saját ízvilágunkat, ízlésünket tükröző keveréket, és ezt használjuk, az azért más. A másik fő indok, hogy a készen vásárolt fűszerkeverékek hord...
  • 2018.12.01
  • 15:12 Fanta torta, ami a gyerekek kedvence lesz Már egy ideje valami jó túrós-citromos édességen járt Pammer Lívia esze, aztán bevillant neki ez a fanta szelet nevű sütemény. Még soha nem készítette, de barátnője sokszor megsüti. Arra gondolt, hogy csatos tortaformában készíti, mert a te...
  • 2018.11.29
  • 15:10 Kelbimbós kacsaszárnytőleves egyenesen Egerből A kelbimbó a meglátásom szerint elég megosztó alapanyag - az emberek jó része nem tudja a tányérján elképzelni, míg a másik fele rajong érte. Én ehhez a második csoporthoz tartozom, csak valahogy nagyon ritkán jut eszembe a zöldségesnél, ho...
  • 2018.11.28
  • 15:16 Tüzes pulykaszárny ízes bulgurral Most egy kicsit az afrikai kontinens forróságába is belekóstolhatunk. A főszereplő a harissaszósz, ami többféle chilipaprikából, paradicsomból, fokhagymából, készül, jellegzetes ízét pedig a koriander és a  kömény adja. Hazája Tunézia, ahol...
  • 2018.11.27
  • 15:48 Egyszerű borsókrémleves Max konyhájából Figyelgetve a gasztronómiai változásokat készült el Max levese. Követi a trendet, ezért nem rántással sűrített. Manapság vagy magával, az alapanyaggal, vagy más zöldséggel érjük el ufgyanzt a célt. Jelen esetben a burgonya segített.
  • 2018.11.26
  • 15:21 Nagyi rácsos linzere Livi konyhájából Gyerekkorom kedvenc sütije, az omlós linzertészta bármilyen formában elkészítve. A rácsos linzer egy egyszerű lekvárral felturbózott ám annál finomabb süti, még emlékszem milyen buzgón sodortuk gurigára a rácsoknak valót mikor gyerekek volt...
  • 2018.11.25
  • 15:30 Kuglófom, avagy az osztrák konyha mennyei desszertje Aki erre a fotómra ránéz, rögtön tudja, merre jártam! Igen, ez Ausztria. A német ROTO cég grazi nemzetközi sajtótájékoztatóján ezt is felszolgálták a délelőtti kávéhoz. Hozzá stájer alma és körte járt, igazán mennyei. Az osztrákok szerint a...
  • 2018.11.23
  • 15:30 Gyors karfiolleves Márti konyhájából Sokan nem kedvelik a karfiolt, pedig szerintem már látványra is olyan, mint egy virágoskert. Ráadásul ásványi sókban igen gazdag, magas a C-vitamin-tartalma, amit még fagyasztás után is képes megőrizni. Vannak, akik rántva vagy akár savanyú...

Otthonfőzök - heti top

  • 1. Max házi krémese Ismét egy gyöngyszem Cicaanya süti gyűjteményéből. A nagy kedvenc a házi krémes: igazából nem egy nagy kunszt, de el lehet cseszni. Rendesen, de Cicaanyának, hála az égnek, megy. Jól megy! Maxnak jól megy, most Ti jöttök!
  • 2. Babgulyás Pammer Livinél Ma egy jó tartalmas levest főztem, sok babbal és sok hússal jó forrón tálalva sok szaftos lével - írja Lívia. Szó, mi szó, egy egytálétel tökéletes mondjuk egy ebédhez. Legfeljebb egy kakaós csiga vagy egy palacsinta fér mellé!
  • 3. Íz, ami fűszerez Hatalmas és bonyolult az ecetek ízvilága, sokkal több, mint azt sokan gondolnánk, sőt ahogy sok séf is gondolná! Pedig a savasság központi szerepet játszik az  ételek aroma-egyensúlyának elgondolásában - derült ki a fehérvárcsurgói Károlyi ...